Un pom pentru viaţă: cum îl găsiţi şi îl plantaţi

Când plantaţi un pom, nu o faceţi numai pentru dumneavoastră. De regulă generaţiile care vin se bucură de el şi sunt legate de dumneavoastră. Vă oferim câteva sfaturi ce trebuie să ţineţi seamă când selectaţi şi plantaţi pomul dumneavoastră.

Ţinând seama de relaţia de lungă durată pe care dumneavoastră şi familia o pot avea cu pomul pe care îl plantaţi, este bine să priviţi procesul în ansamblu. Am discutat cu experţi şi am notat ce este important:

1. Elementele de bază: lumina, umiditatea, mărimea

Poate aţi auzit spunându-se: şi pomii au sentimente. Dar chiar dacă nu, cu siguranţă au preferinţe. Unora le place mai multă lumină, altora mai puţină. Unii pot să tolereze sol foarte umed, chiar inundat. Dacă doriţi ca pomul dumneavoastră să prospere, trebuie să priviţi locul de plantare şi să faceţi ceva cercetări cărui pom i-ar prii cel mai bine.

De asemenea este util să priviţi câţiva ani în avans. Ce spaţiu este disponibil, ce format şi mărime va avea pomul dumneavoastră când ajunge la maturitate? Ţineţi seamă de distanţele adecvate la structuri şi ceilalţi pomi. Gândiţi-vă de asemenea ce se întâmplă sub pământ – rădăcinile unor pomi cresc de două sau trei ori lăţimea pomului. Lăsaţi spaţiu de extindere, fără ţevi şi fundaţii.

2. Ce vă place şi vă doriţi?

Gândiţi-vă la preferinţele dumneavoastră: mărime, formă, tip de frunză, flori vizibile, culoarea frunzelor de toamnă şi alte trăsături. Vă doriţi un pom cu creştere rapidă? Dacă este aşa, consideraţi contrapartida - perii ornamentali au flori albe frumoase, culori superbe de toamnă şi cresc rapid. Dar ataşamentele ramurilor sunt slabe şi încep să cadă după circa 20 ani. Faceţi ceva cercetări asupra arboretului local sau pe extensiile site-urilor universitare.

3. Cumpărare şi plantare

Odată ce ştiţi ce vă doriţi, cumpăraţi. Iată câteva opţiuni – ce vă recomandăm: mai întâi pomi balotaţi şi ambalaţi în sac, după care pomi în ghivece şi pomi cu rădăcina goală în al treilea rând. Cu pomii balotaţi şi ambalaţi în sac puteţi obţine pomi mai mari de 8 până la 12-picioare (între 2,4 şi 3,6 metri), dar poate nu este cel mai bine să preluaţi cel mai mare pom din pepinieră. Pentru fiecare 1 inch (2,54 cm) de diametru este necesar 1 an pentru ca pomul să-şi refacă rădăcinile pierdute la transplantare. Aceasta înseamnă că un pom mai mare are nevoie de mai mulţi ani să-şi refacă rădăcinile înainte de a începe să crească, în timp ce un pom mai mic îşi revine mai repede şi creşte mai curând.

Primăvara şi toamna sunt cele mai bune momente pentru plantarea pomilor, dar e bine să aşteptaţi până se usucă şi se afână solul, dar nu devine prea tare. Nu vă grăbiţi cu plantatul chiar la începutul primăverii, vă trebuie un sol călduţ pentru plantare. În zonele de climă nordică plantarea de toamnă cu cel puţin 6 până la 8 săptămâni înaintea iernii este momentul cel mai bun, astfel încât pomul are timp să se aclimatizeze.

Săpaţi suficient de adânc pentru ca partea de sus a nivelului pământului în ghiveci sau sac să fie la nivelul solului. Pentru cele mai bune rezultate, afânaţi solul la de 2 până la 3 ori lăţimea gropii în jurul pomului, pentru a face mai uşoară formarea rădăcinilor. Odată pus pomul în groapă, scoateţi coşul de sârmă şi sacul şi împletitura pe cât posibil. În cele din urmă îndepărtaţi cu un cuţit stratul superior al sacului, astfel încât să nu tamponeze umiditatea de la ghemul rădăcinilor.

Udaţi bine după umplerea gropii, pentru a se aşeza pământul. În funcţie de amplasarea şi mărimea pomului, pomii recent plantaţi necesită 10 până la 15 galoane de apă (38 până la 57 litri) apă pe săptămână. Aplicaţi 3 până la 4 inci (7,6 până la 10,2 cm) de mulci organic, cum sunt aşchii de lemn, pe o zonă de diametru 3 picioare (1,2 m) în jurul pomului nou plantat, ceea ce va ajuta la conservarea umidităţii şi prevenirea buruienilor. Ţineţi mulciul la câţiva inci de trunchiul arborilor.

Odată plantat în pământ, lăsaţi mai pomul singur şi doar îl udaţi. Fertilizarea şi curăţarea crengilor (doar dacă sunt crengi deteriorate sau bolnave) poate să aştepte până la stabilizarea rădăcinilor.