Principalele noastre 5 sfaturi privind cositul ierbii pentru gazon sănătos

Cositul înseamnă mai mult decât o tundere cosmetică. Efectuat corect îmbunătăţeşte sănătatea generală şi durabilitatea gazonului dumneavoastră. Examinaţi cele mai bune practici ale noastre pentru gazoane aranjate.

Cositul corect ajută la combaterea buruienilor, reciclarea nutrienţilor, încurajează creşterea în adâncime a rădăcinilor. Cele mai bune practici de cosit variază după sezon, condiţiile vremii, speciile de iarbă şi cât de intens vă administraţi gazonul. Câteva puncte care trebuie considerate.

1. Esenţiale: a lama cositoarei ascuţită şi corect montată

O lamă tocită sau, şi mai rău, montată invers, nu asigură o tăietură curată. Nu numai că dă un aspect grosier ierbii dumneavoastră – acum iarba vătămată are mai multe puncte de intrare pentru insecte şi boli, spune Laurie Trenholm, specialist în gazon urban pentru terenurile sportive şi de curse (turf) la Universitatea din Florida. O tăietură curată de la o lamă ascuţită asigură un aspect plăcut şi neted, care de departe este mai sănătos pentru iarbă.

2. Trataţi corect speciile de iarbă

Fiecare specie de iarbă are o înălţime preferată. Timpul acordat pentru a identifica speciile de iarbă şi găsirea înălţimii de tăiere recomandată vă ajută să asiguraţi o pajişte sănătoasă, viguroasă, spune Trenholm.

Înălţimea ideală de cosire se bazează pe mărimea lamelor frunzelor speciilor de iarbă. Ierburile cu lama frunzei mai fină pot fi cosite mai scurt în timp ce speciile cu frunza mai lată se împacă mai bine cu o înălţime ceva mai mare," spune Trenholm. Iarba Sf. Augustin este la extrema de sus a înălţimii pentru speciile cu frunza lată, care cresc viguros la o înălţime de 3,5 până la 4 inci, în timp ce iarba Centipede, care creşte târându-se pe iarbă, poate fi menţinută la o înălţime de numai 1 până la 2 inci.

3. Deci, care este înălţimea corectă a platformei cositoarei?

Specia de iarbă este aici factorul primar, dar nu s-a încheiat povestea. O bună regulă practică pentru cosit este să nu îndepărtaţi mai mult de o treime din ţesutul frunzei la o singură trecere.

Un gazon mai scurt are adesea mai multe probleme cu buruienile din cauză că nu are coronament suficient de dens, ceea ce permite să ajungă mai multă lumină ma sol, care să germineze seminţele buruienilor. În orice caz, dacă lăsaţi gazonul să crească prea înalt şi apoi îl tăiaţi prea jos, poate să streseze iarba şi să cauzeze tragerea nutrienţilor din sistemul de rădăcini, degradând rădăcinile şi rezultând de aici un gazon rărit, nesănătos, ne spune Clint Waltz, specialist în gazon extins pentru terenurile sportive şi de curse (turf) la Universitatea din Georgia. Tăierea regulată a gazonului mai scurt decât preferă specia de gazon are acelaşi efect.

Cel mai bun plan al dumneavoastră este menţinerea constantă a înălţimii pe tot timpul anului - doar lăsaţi înălţimea cositoarei reglată la nivelul ideal pentru speciile dumneavoastră de iarbă.

4. Sincronizare: Cosiţi la intervalele regulate

este o regulă de bun-simţ: Dacă gazonul dumneavoastră este puternic fertilizat şi irigat sau în perioada de creştere activă, poate să necesite cosit de două ori pe săptămână. Dacă iarba dumneavoastră a intrat în sezonul de adormire, nu este necesară de loc cosirea. Şi dacă iarba suferă de uscăciune, nu este cazul să o cosiţi de loc – chiar şi călcatul minor cu piciorul o poate afecta.
Ţineţi regula de a nu îndepărta niciodată mai mult de o treime din ţesutul frunzelor la o trecere. Dacă înălţimea dorită a gazonului este 2 inci, ea trebuie tăiată când ajunge la 3 inci.

5. Ce faceţi cu resturile din tundere?

Dacă staţi sus pe cositoare şi nu produceţi cantităţi mari de material, puteţi depozita resturile de tăiere înapoi pe gazon – ele sunt pline de nutrienţi care sunt refolosiţi de gazon. Chiar şi frunzele, într-o anumită măsură pot fi mulcite şi lăsate să hrănească solul.