Regula de aur a cositului

Dacă ar fi numai o regulă de urmat pentru cositul ierbii, ar fi aceasta: nu tăiaţi mai mult de 1/3 din lama frunzei la o trecere.

Dacă doriţi să menţineţi lucrurile simple şi uşor de ţinut minte, vă ţineţi de această regulă practică: încercaţi să nu îndepărtaţi mai mult de o treime din ţesutul frunzei la o singură trecere. Ce spun experţii în acest sens:

Cu cât mergeţi mai jos, cu atât mai frecvent trebuie să cosiţi pentru a menţine înălţimea dorită fără a lua mai mult din o treime din plantă" ne spune Peter Landschoot, specialist Penn State în gazonul de turf. El observă de că un gazon mai scurt are adesea mai multe probleme cu buruienile din cauză că nu are coronament suficient de dens. Coronamentul deschis permite să ajungă mai multă lumină ma sol, care germinează seminţele buruienilor.

Dacă gazonul este lăsat să crească continuu prea lung şi apoi este tăiat adânc, iarba poate fi stresată. Stresul cauzează tragerea nutrienţilor din sistemul de rădăcini, degradând rădăcinile şi rezultând de aici un gazon rărit, nesănătos, ne spune Clint Waltz, specialist în gazon extins pentru turf la Universitatea din Georgia.