Cum puteți ajuta albinele

Albinele au câţiva ani dificili. Teritoriul de explorare neadecvat şi hrana slabă sunt cauzele potenţiale. Ce puteţi face în acest sens? Numai un pic, şi obţineţi rezultate.

Albinele au probleme. Adică şi noi, deoarece ele sunt responsabile cu aproape o treime din hrana noastră. Dacă ele dispar, noi nu vom pieri de foamete, dar ele încă reprezintă o verigă importantă în lanţul trofic.

De aceea grădinarii de casă ca dumneavoastră invită şi hrănesc albinele prin adăugarea de plante favorabile polenizării la peisaj sau în grădina de legume. Dacă vă place această idee pentru grădina dumneavoastră, iată câteva lucruri pe care le puteţi face.

1. Asiguraţi nectar şi polen. Albinele au nevoie de nectar şi polen pentru supravieţuire. Din nectar se prepară mierea, care este un carbohidrat pe care albinele îl consumă pentru energizare rapidă. Dar observatorii atenţi ai albinelor europene observă că ele au saci de colectare polen pe picioarele din spate. Polenul este adus înapoi în stup şi transformat în ceea ce cunoaştem drept păstură. Spre deosebire de energia simplă şi rapidă a mierii, păstura sigură proteine, grăsimi, minerale şi vitamine. Este un aliment critic, în special pentru cei mai tineri membri ai stupului, respectiv critic pentru creşterea şi prosperitatea stupului.

Ce este bun pentru albine, poate fi de asemenea plăcut şi util pentru dumneavoastră: Uşor de crescut şi o plăcere olfactivă, membrii familiei mentei sunt un magnet pentru albină. Un număr de ierburi, cum sunt busuiocul, cimbrul, lavanda, melisa, oregano, măgheranul, rozmarinul, salvia, toate acestea fac parte din familia mentei (Lamiaceae). Şi atunci de ce să nu consideraţi plantarea unei grădini de parfumuri, care constă în întregime din ierburi care să vă bucure atât pe dumneavoastră cât şi albinele.

2. Menţineţi-le calde. Albinele au nevoie de căldură pentru a lucra. Ele nu pot nici să zboare la temperaturi sub 13°C şi nu ies la lucru până când termometrul nu atinge 14°C. Cu cât vine mai devreme soarele în grădina dumneavoastră dimineaţa, cu atât mai devreme albinele se încălzesc şi ies la muncă.

3. Asiguraţi protecţie. Vântul poate ridica probleme pentru albine, deoarece creează dificultăţi la zborul precis şi dispersează mirosurile care le atrag la la sursa de hrană. Dacă grădina dumneavoastră este adăpostită într-un fel de vânt, mirosurile dăinuie şi veţi observa o activitate mai intensă a albinelor.

Un spărgător de vânt din arbuşti, pomi sau o construcţie poate proteja de vânt şi să dea umbră după-amiaza. Albinelor nu le place căldura mare şi se opresc din muncă peste 38°C – puţină umbră după-amiaza le mai oferă câteva ore pentru colectarea nectarului şi polenului.

4. Creaţi înflorire continuă. Albinele trebuie să colecteze hrana începând primăvara devreme şi până toamna târziu pentru a suporta un stup sănătos. Dacă doriţi să fiţi un oaspete pentru albine pe tot sezonul, este critic să aveţi în permanenţă hrană disponibilă pentru ele, ceea ce înseamnă să plantaţi o diversitate de flori. Asiguraţi-vă că planul dumneavoastră include plante care înfloresc în diferite perioade pe parcursul sezonului – vedeţi articolul nostru "Grădina dumneavoastră: Înflorită în tot sezonul" pentru mai multe sfaturi în acest sens.

5. Ţineţi deoparte unele pesticide. Unele pesticide sunt dăunătoare albinelor – ar fi bine să le utilizaţi altfel când puteţi. Un săpun insecticid poate fi o opţiune mai bună pentru controlul paraziţilor cum sunt afidele.

După cum vedeţi nu este dificil să creaţi o grădină preferată de albine, în care să lucraţi alături de aceste insecte harnice şi esenţiale. Că veni vorba, dacă nu sunt lovite sau deranjate accidental, albinele îşi fac lucrarea lor şi vă lasă în pace. În orice caz este de preferat să evitaţi parfumurile puternice, spray-urile de păr sau alte surse de miros care ar futea atrage albine derutate către persoana dumneavoastră atunci când îşi caută nectarul.