De ce utilizaţi scarificatoare?

Calea simplă de a vă îmbunătăţi gazonul
După scarificare, pajiştea trebuie protejată câteva zile. După aceea gazonul are condiţii optime de regenerare după tensiunile scarificării.

Calea simplă de a vă îmbunătăţi gazonul

Priviţi cum creşte grădina dvs: Indiferent că aveţi o grădină mare sau mică, scarificatoarele noastre cu benzină sau electrice vă pot revitaliza gazonul şi să îl transforme într-o imagine de sănătate. Gazonul dumneavoastră trebuie să aibă o vârstă de cel puţin trei ani pentru prima scarificare. Întotdeauna tundeţi iarba cât mai scurt posibil înainte de a începe, o înălţime medie de 4 cm este ideală. Pe cât posibil, lucraţi pe solul bine uscat; aceasta previne deteriorarea maşinii şi ţine canalele rezultate deschise

Adio muşchiului: Este nevoie de grijă adecvată pentru a crea şi a menţine un gazon sănătos. Aceasta include o scarificare regulată - procesul de îndepărtare fizică a frunzelor şi muşchiului, astfel încât nutrienţii să poată pătrunde

CE ESTE SCARIFICAREA?

Prin scarificare gazonul este tăiat uşor şi mulciul (tăieturile de iarbă vechi) şi muşchiul sunt astfel îndepărtate. După acea solul poate absorbi mai mult oxigen şi creşterea pajiştei se accelerează. Termenul englez original ‘verticutting’ (tăiere verticală) este o combinaţie între ‘vertical’ şi ‘cutting’ (tăiere). Perioada optimă pentru scarificarea pajiştei este primăvara între mijlocul lui aprilie şi începutul lui mai. După aceea pajiştea are cea mai bună capabilitate de regenerare. Lama de despicare ascuţită şi montată în spirală pe scarificatorul John Deere taie în gazon la adâncime de milimetri. Zona solului se eliberează astfel de iarba moartă şi patul de frunze nedorit.

Scarificatorul cu sac de colectare adună materialul în timp ce efectuează scarificarea.

În timpul scarificării iarba care nu are rădăcini suficiente este extrasă. De aceea pajiştile cultivate proaspăt nu se pretează la scarificare; după câteva luni de creştere rădăcinile fac priză. După o regulă empirică, gazonul trebuie să aibă o vârstă de cel puţin trei ani pentru prima scarificare.

După scarificare, pajiştea trebuie fertilizată. În funcţie de sol, suprafaţa trebuie de asemenea nisipată. Dacă gazonul este crescut prea rar, atunci se recomandă o semănare suplimentară acolo unde este adecvată.

Patul de frunze – ce este şi cum s-a format?

În cursul anului resturile de plante şi tăieturile de iarbă se acumulează. Acestea fac suprafaţa solului mai densă şi mai etanşă. Apa de ploaie, aerul şi substanţele nutritive nu mai sunt capabile să ajungă la rădăcinile ierbii. Pajiştea arată bolnăvicioasă şi neuniformă, deoarece plantele de iarbă nu mai pot forma o suprafaţă neîntreruptă.

SCARIFICAREA CORECTĂ

Scarificarea, tunderea şi fertilizarea periodică meţin pajiştea dumneavoastră sănătoasă şi atrăgătoare. Când temperatura solului ajunge la 8°C iarba începe să crească. Aceasta oferă cele mai bune condiţii pentru prima operare cu scarificatorul. În funcţie de condiţiile climatice, scarificatorul poate fi utilizat în Europa din aprilie până în septembrie. Şi toamna este un sezon potrivit pentru scarificare, deoarece pajiştea dumneavoastră este din nou îngrijită cu atenţie şi muşchiul crescut vara este îndepărtat.

Trebuie respectaţi următorii paşi:

  • Pajiştea să fi fost deja tunsă o dată sau de două ori în primăvară.
  • Tundeţi pajiştea înaintea scarificării, cu cea mai joasă înălţime posibilă a lamelor – înălţimea de tăiere de patru centimetri este ideală.
  • Solul trebuie să fie bine uscat. În acest fel toate etapele lucrării vor fi mai uşoare şi dispozitivul este protejat.
Cele mai bune momente pentru îndepărtarea stratului de frunze este primăvara târziu şi toamna. Scarificatoarele noastre sunt modul ușor de a vă revitaliza gazonul, care va deveni mai des și mai sănătos.

DETERMINAREA ADÂNCIMII CORECTE DE LUCRU:

Vă rugăm să reglaţi corect adâncimea de lucru. Aceasta depinde de stratul de reziduuri vegetale şi compactarea solului. Vârsta pajiştei este esenţială. Puneţi unitatea pe pajişte – lama doar să atingă solul. Cu motorul în funcţiune mişcaţi scarificatorul pe o distanţă scurtă înainte şi înapoi.

Corectaţi adâncimea de lucru, astfel încât lama să taie chiar la suprafaţă.

Acum puneţi lama scarificatorului în poziţia de start, astfel încât să fie reglată adâncimea de lucru. În această poziţia de start măsurarea adâncimii dorite de tăiere poate fi reglată şi ajustată corespunzător.

Adâncimea de tăiere a unei pajişti îngrijite este aproximativ 3 mm şi a unei pajişti neprelucrate aproximativ 5 mm.

Principiul este că este mai bine să se realizeze scarificarea la fiecare trei săptămâni la adâncimea de circa 3 mm.

Acum puteţi porni. Pe pajiştile îngrijite folosiţi scarificatorul într-o singură direcţie. Pe mai multe suprafeţe încâlcite vă deplasaţi întâi pe o direcţie şi încă o dată transversal. Asiguraţi-vă când schimbaţi direcţia că lama nu este în sol (mânerul în jos). Lucraţi rapid. Dacă vă opriţi într-un punct, opriţi maşina.

Curăţaţi temeinic stratul d efrunze depus pe suprafaţă. Acum pajiştea poate fi fertilizată sau nisipată. Dacă este uscată, nu uitaţi să udaţi suficient zona.

După scarificare, pajiştea trebuie protejată câteva zile. După aceea gazonul are condiţii optime de regenerare după tensiunile scarificării.

Important:
În condiţii foarte uscate, pajiştea trebuie stropită după scarificare.

Notaţi pentru toamnă:
Pe vreme uscată curăţaţi mai întâi frunzele căzute. Acestea oferă humus valoros de frunze, ideal pentru îmbunătăţirea şi fertilizarea solului.

Ce este patul de gazon? Vara, iarba tăiată și resturile de plante se acumulează de multe ori printre firele de iarbă. După o vreme, acestea formează straturi pe sol.

DIFERENŢA: SCARIFICARE ŞI AERARE

Prin ‘aerare’ se consideră aerisirea unei pajişti. Aceasta foloseşte o maşină pentru a realiza găuri de adâncime 5 până la 9 cm-de mărimea degetului în pajişte, care ulterior sunt umplute cu nisip. Vârfurile cu care se realizează găurile pot fi tubulare sau solide.

Prin acest proces se sparge compactarea gazonului şi are loc schimbul de gaze, şi sunt promovate viaţa bacteriilor aerobice în sol şi creşterea ierbii. După aerare şi supraînsămânţare pajiştea este fertilizată. Pe terenurile de golf suprafaţa este nisipată după aerare şi nivelată (greblată).

Aerarea se execută de regulă înaintea creşterii abrupte sezoniere, la începutul lunii mai sau mijlocul lunii august. Aceasta variază în funcţie de sol şi condiţiile de climă, astfel încât suprafeţele să fie aerate frecvent. Când se folosesc vârfuri mici, nu este neapărat necesară nisiparea (de exemplu pentru ventilarea unei pete ude).

Scarificatorul John Deere D38R

Transcript